ENERJİ ŞİRKETLERİ DERHAL KAMULAŞTIRILMALIDIR
16.02.2022

Gaye Usluer, “Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, Kalıcı çözüm olarak enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır.” dedi.

Memleket Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer, partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısı gündemi basın açıklaması yaptı. Memleket Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleşen basın toplantısında Usluer, “Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir. Kalıcı çözüm olarak enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır” dedi.

DOĞALGAZ SUYA VE ELEKTRİĞE YANISYAN KDV SIFIRLANMALIDIR

Usluer sözlerine şu şekilde devam etti: “Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır. 210 kWh elektrik yardımı uygulaması yeterli değildir. Ölçütleri kamuoyu ile paylaşılarak yardım sınırı en az 250 kWha yükseltilmelidir. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır.”

ACİL KAMULAŞTIRMAYA GİDİLMELİDİR

“Enerji bir insan hakkıdır; maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemelidir. Bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanmalı, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. Kalıcı çözüm olarak enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır. Piyasalaştırılan kamu hizmetlerinde acil kamulaştırmaya gidilmelidir.”

GIDA FİYATLARINDA Kİ KDV İNDİRİMİ RAFLARA YANSIYACAK MI?

Konuşmasına “Gıda fiyatlarında ki KDV raflara yansıyacak mı?” sorusuyla devam eden Usluer, “Hafta sonunda yine Cumhurbaşkanın yaptığı açıklamayla gıda fiyatlarında KDV’nin yüzde 8 den yüzde 1’e indirildiğini öğrendik. Bu kararın hiçbir yerinde TBMM yok. 600 milletvekili pandemi bahanesiyle evlerine gönderilmiş, tatildeler. Ayak altında olsunlar istenmiyor adeta”

DENETİM AYLARDIR YOK MUYDU?

“Soru şu; acaba gıda üreticileri ve marketler gıda fiyatlarını aynı miktarda düşürecek mi? Nebati buna da çareyi çoktan bulmuş; 'Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı denetlendiği bir sistem olacak.’ diyor.  Zaten denetim aylardır yok muydu? O denetimleri TVlerde günde bilmem kaç kez izlemiyor muyuz? Ticaret Bakanlığı bünyesinde zaten öyle bir ekip yok muydu? Üstelik firmalara fiyatı indir’ emri çerçevesinde tehdit telefonları gitmiyor mu?”

KDV’Yİ ASIL ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDA İNDİR

“Hatırlayın Erdoğan bir markette alışveriş yaptıktan sonra ne demişti? "Gıda fiyatları uygundur." Madem uygunda, gıda ürünlerinde KDV indirimine neden gittiniz? Gıdada KDV’nin düşürülmesi kısa vadeli günü kurtarma projesidir. Kısa süreli olumlu etkisi olacaktır, ancak maliyet artışları bu etkiyi yok edecek ve önümüzdeki aylarda enflasyon yüzde 60-70’lere çıkacaktır. Hatırlatalım KDVyi indireceksen, sen asıl elektrik ve doğalgazda indir!”